Cosânzeana – Nițel lemn, o țâră ață

Suntem un atelier social cu sediul in Aninoasa, Dambovita. 

Producem si vindem seturi creative de cusut pe lemn. Pana nu vezi macar o fotografie cu un set, nu prea stii la ce sa te gandesti, pentru ca seturile de cusut Cosanzeana sunt o inovatie.

2.jpg

Set creativ Mândrulețe

Ideea de produs ii apartine Laurei Leonte, fost copywriter in publicitate, care a lasat Word-ul si PPT-ul pentru un gravor laser si un aparat de slefuit. Inspirată de fiica ei care ar fi vrut sa coasa, dar nu reusea pe etamina la cei 3 ani ai sai, Laura s-a gandit la un suport mai usor de controlat - lemn. Mai exact, placaj de fag. Si uite asa primele discuri gaurite se transformau in martisoare in primavara lui 2013.

In 2015 ideea Laurei intra in competitia de afaceri sociale Fabricat in Tara lui Andrei si dupa un an de traininguri coordonate de Fundatia NESsT ideea castiga finantarea si se transformă in atelierul din Aninoasa. Atelierul si-a deschis portile la 1 noiembrie 2016.

Mai coase cineva?

Noi zicem ca da. Ba mai mult, ne dorim sa participam la influentarea acestui raspuns. Cusutul este o activitate arhaica, creativa si constructiva. Timpul petrecut cosand este un timp de reflexie si exprimare a creativitatii. Credem insa ca oamenii au nevoie de proiecte interesante de cusut adaptate la gusturile lor si la programul nostru incarcat. 

De aceea am creat seturi care au inauntru tot ce ai nevoie ca sa iti faci in timp scurt un accesoriu sau obiect de decor prin care sa iti manifesti creativitatea. In interiorul setului vei gasi un disc cu forme dragute pregatit pentru cusut, ata, ac, sugestii de cusut si un Mic Indrumar cu reguli de baza de care ai nevoie ca sa cosi chiar daca nu ai mai facut-o demult sau chiar niciodata.

Misiune

Desi e un atelier mic, misiunea Cosanzenei este una ambitioasa – sa ii inspire pe oamenii de la oras sa redescopere lucrul cu maiile. Pentru ca din ce in ce mai multi ne folosim mainile doar ca sa butonam si sa scrolam, chiar daca asta nu ne face neaparat mai fericiti. 

Sa creezi un obiect frumos, unic, pe care sa il porti ca pe un talisman sau pe care sa il oferi cadou odata cu o parte din tine pe care o cosi, e un sentiment cu adevarat implinitor. Daca e altfel, te rog sa ne spui.

Acest sentiment de implinire ne dorim sa ti-l readucem in viata ta.

3.jpg4.jpg5.jpg

Impactul Social

O afacere socială vine cu solutii la niste probleme sociale dintr-o anumita zona. Aceasta solutie poate fi: crearea unor locuri de munca, generarea unor venituri pentru oameni care se descurca foarte greu, valorificarea unor resurse locale sau oferirea unor servicii de baza care lipsesc din comunitate. 

Zoltan-Cristian Bereczki, Country director al organizaţiei NESsT România, explică mai pe larg în acest articol pentru Forbes ce înseamnă afacerile sociale şi ce potenţial au ele în România.

Modelul nostru de organizare presupune putini oameni angajati si multi colaboratori care pot lucra de acasa. In functie de vanzari, acest numar va creste mai mult sau mai putin. 90% din profitul companiei va fi intotdeauna reinvestit in cresterea atelierului.

Pe partea de cusut colaboram cu satenii din Aninoasa si cu tinerii de la Centrul Rezidențial A...casă - tineri cu varste cuprinse între 16-26 de ani, aflati în dificultate, cu risc de excluziune sociala.

Cosânzeana este o afacere socială finanţată de OMV Petrom în parteneriat cu NESsT România prin proiectul Fabricat în Țara lui Andrei.

Pentru noutati, puteti urmari Cosanzeana pe Facebook și Instagram.

Pentru tutoriale, te poți abona la canalul de Youtube