COLINDARIA

07 Dec 2019  |  Despre Cosânzeana
COLINDARIA

Nouă ne place la țară!

Pentru natură, pentru pământ, pentru oameni, pentru obiceiuri. Cosânzeana face naveta permanent (și la propriu, dar mai ales la figurat) între sat și oraș, între trecut și prezent, între tradiție și modernitate.

Activitatea noastră principală este producția de seturi pentru cusut, dar, din când în când, ne place să ne jucăm și cu altfel de proiecte.

Atelierul nostru se află la țară, în Călugăreni (lângă Răcari, Dâmbovița) unde, de bine de rău, mai găsești pe cineva care să știe să coasă, să toarcă și unde de sărbători încă se mai colindă. La oraș însă, colindătorii s-au împuținat, mai ales colindătorii mici, semn că distanța dintre oameni se mărește și comunitățile se rarefiază.

 3.jpg

Colindul este un liant social, o ocazie cu care îi învățăm pe copii să ureze bine nu doar cunoscuților, ci și necunoscuților. România urbană are nevoie de pretexte de întâlnire și comunicare pozitive și păstrarea colindului poate fi un mod simplu și distractiv de a face acest lucru.

Ne-am dorit să reinventăm câteva obiecte de colindat în așa fel încât ele să devină irezistibile pentru copii și să îi atragă să le folosească. Cu acest scop, ne-am unit puterile cu designerul Alexandru Nimurad și artizanul Grigore Mitrea pentru colecția COLINDARIA. Cele trei obiecte alese și reinterpretate sunt: Sorcova, Capra și Steaua.

 colindaria.jpg

Chiar dacă e pe cale de dispariție, Sorcova este unul dintre cel mai bine păstrate obiceiuri de colindat de la noi. Credem că unul din motive este că  este accesibilă - un obiect mic, colorat, ușor de folosit și un cântec vesel, cu rime simple, ușor de reținut. Obiectul Sorcova pe care îl știm cei mai mulți este cel din anii ‘80 - 3 bețe învelite în folie argintie, legate cu sârmă între ele, decorate cu flori stridente din poleială sau celofan.

Am vrut să modernizăm această piesă făcând un pas mai mare în trecutul obiectului. Sorcova din colecția COLINDARIA are o structură din placaj, cu un design inspirat de o creangă, pe care am fixat ciucuri grăsuni și veseli din amestec de lână.

 

Steaua este un obicei religios de Crăciun, un prilej de a medita la locul nostru în Univers și în istorie. Steaua este cea mai tehnică piesă din colecția COLINDARIA. Motivul acestei alegeri este modernizarea acestei piese. Sub creionul lui Nimurad, Steaua devine o cometă strălucitoare cu linii complexe și tăieturi precise. Îndemnul la meditație cu privire la locul nostru în Univers se păstrează, însă de data aceasta putem face exercițiul și din perspectivă religioasă, dar și cosmologică.

 img_5013-mic.jpg

Capra este un obicei teatral complex în care elementul vedetă îl constituie costumul de capră. Costumul era de obicei realizat din carpete sau covoare uzate, colorate, țesute în casă, împodobite cu beteală, zurgălăi și ciucuri. Capul caprei era făcut din lemn și, cel mai important, era interactiv - gura caprei se mișca, acționată de actorul costumat. Capra este un obicei plin de culoare și de sunete. Alexandru Nimurad a venit cu ideea de a transforma capra într-o păpușă acționată manual pentru a face obiceiul accesibil copiilor. Capra din colecția COLINDARIA are capul lucrat în lemn, hăinuța dintr-un covor din lână autentic, lucrat în război, ciucurași și zurgălăi. Se poate manevra cu mâna și sunetul produs de cele 2 bucăți de lemn care formează capul este identic cu cel autentic.

La multi ani cu bucurie!
Casa, casă să vă fie,
Masa, masă să rămâie
Iar in jurul ei să vie
Oameni buni, de omenie,
Să v-aducă veselie,
Gânduri bune, cumpătate
Și urări de sănătate.