Cum sa te relaxezi sanatos si cu folos
14 Jan 2018 | Despre CosânzeanaCosanzeana a inceput ca un hobby. De fapt ca mai multe hobby-uri. “Vinovat” pentru asta a fost platforma Pinterest unde am fost printre primii utilizatori. Tin minte ca a fost nevoie sa primesc o invitatie ca sa am cont. Asta era prin 2010.
Cand am intrat in universul Pinterest m-am simtit ca Alice din Tara Minunilor care deschisese o usa noua catre un Univers incredibil de frumos. Atatea proiecte frumoase nu mai vazusem niciodata. Ce m-a impresionat si mi-a schimbat viata a fost ca se pot face lucruri cu mainile care nu arata kitch sau rustice.
Am inceput cu o zona care imi era familiara – tricotatul. Am tricotat zeci de fesuri din ce in ce mai bine. Apoi am trecut la fimo, am incercat ceramica, croitorie, brodat, in cativa ani mi-am umplut casa de materiale, mintea de idei de proiecte si boardurile de Pinterest.
Creativitatea a fost intotdeauna oxigenul. Cautand un job care sa imi foloseasca nestatornicia creativa, l-am si gasit – copywriter intr-o agentie de publicitate, apoi in alta si apoi in alta. Dupa 11 ani de creativitate aruncata la gunoi in proportie de peste 90% simteam nevoie sa imi implementez singura ideile, sa le vad, sa pun mana pe ele. Lucrul manual a devenit terapia mea.
Abia anul trecut am mai aflat ca noile mele preocupari de weekend ma ajutau in feluri nebanuite. Rezumatul articolului este ca ai o lune energizata daca ai avut un weekend in care ai lucrat si te-ai odihnit bine, decat daca iesi in oras si lenevesti toata ziua.
Autorii articolului impart relaxarea in 2 categorii:
-
Relaxare lejera: relaxare de moment, iti ofera recompensa imediata, de multe ori e pasiva, include activitati ca: bautul, shopping online, vizionat seriale. Toate aceste activitati elibereaza dopamina si produc confort instantaneu. Intr-o cultura in care oamenii sunt supra solicitati in timpul saptamanii datorita serviciului, relaxarea lejera la sfarsitul saptamanii devine norma.
sursa: Pinterest
-
Relaxare serioasa: aduce o implinire mai profunda si auto-actualizare. Auto-actualizarea este scopul suprem al oamenilor, este parerea psihologului Abraham Maslow care defineste termenul ca “dorinta unei persoane de a deveni ceea ce este din ce in ce mai mult, de deveni tot ceea ce este capabil sa devina.” Pacaleala este ca acelasi tip de hormoni sunt secreatati in ambele cazuri. O relaxare serioasa insa, te va ajuta sa ai o lune care nu pare o pedeapsa. Auto-actualizarea este foarte importanta pentru o viata implinita si relaxarea lejera nu ajuta deloc la acest capitol.
Scopul timpului liber ar trebui sa fie fericirea eudaimonica – un fel de implinire care ia nastere din activitati care te ajuta sa devii o persoana mai buna, sa iti atingi potentialul. Astfel de activitati te ajuta sa iti dezvolti tot felul de abilitati folositoare. De exemplu: cantatul in cor, bricolat, gatit, dans, lucru manual.
Am pus aici link catre articolul complet.
Cunosc foarte multe persoane care au ajus sa faca ceea ce le place pornind de la un hobby. Nu zice nimeni ca e usor, dar e o sansa pe care merita sa ti-o dai, nu? E adevarat ca perioada de tranzitie in care iti pastrezi jobul ca sa poti plati facturile si cresti si proiectul tau de suflet in paralel e foarte obostioare, dar gandul la momentul in care reusesti sa continui cu ceea cea iti place sa faci, eventual si pe cont propriu, te va ajuta sa treci peste aceasta perioada.
Cunosc insa si persoane care si-au pastrat jobul si au pastrat hobby-ul ca pasiune. Au gasit acel punct de echilibru in care isi extrag energia necesara pentru 5 zile de munca din 2 zile de proiecte personale.
Iti dorim un an cat mai aproape de tine!
Laura, fondator Cosanzeana