Despre economia socială

14 Aug 2017  |  Despre Cosânzeana
Despre economia socială

Cosânzeana este un atelier social prin statut și cu atestat de marcă socială din mai 2017.

Ce este o afacere socială?

O companie care își desfășoară activitatea după principiile economiei sociale vine cu o soluție de business pentru a rezolva o problemă socială dintr-o anumită zonă. Scopul ei nu este să producă profit, ci să producă cât mai multe soluții pentru problemele sociale existente. Aceste soluții pot fi: crearea unor locuri de munca, generarea unor venituri pentru anumite categorii defavorizate, valorificarea unor resurse locale sau oferirea unor servicii de bază care lipsesc într-o comunitate.

O afacere socială este obligată prin statut să reinvestească 90% din profit, să aibă cel putin 30% dintre angajați proveniți din categorii vulnerabile reglementate prin lege.

Zoltan-Cristian Bereczki, Country director al organizaţiei NESsT România, explică mai pe larg în acest articol pentru Forbes ce înseamnă afacerile sociale şi ce potenţial au ele în România.

Cu ce soluții vine Cosânzeana în Aninoasa?

Am deschis punctul de lucru din Aninoasa in noiembrie 2016. Avem un angajat si colaboram cu copiii alfati in Centrul Rezidential A...casă - copii/tineri cu varste cuprinse intre 16-26 de ani, aflati in dificultate, cu risc de excluziune sociala.

De cate ori am avut mai mult de cusut, am mai colaborat cu sateni din zona.

Cosânzeana este o afacere socială finanţată de OMV Petrom în parteneriat cu NESsT România prin proiectul Fabricat în Țara lui Andrei.

Pentru noutăți, puteți urmări Cosânzeana pe Facebook și Instagram.

Ne dorim să creăm locuri de muncă demne, să oferim un model pozitiv de afaceri pentru oamenii din comuniate. Ne-am propus să reînviem tradiția cusutului în zona aninoasă și să resădim încrederea în sufletele celor care au mai multa nevoie.

Cum ne poți ajuta?

Economia socială este reglementantă la nivel de obligații în România. În momentul de față nu avem niciun alt sprijin din partea autorităților, ceea ce înseamnă că suntem obligați să ne auto-susținem. Pe scurt, plătim aceleași impozite și avem același statut ca orice altă companie. Doar 10% dintre întreprinderile mici și mijlocii înființate supraviețuiesc mai mult de 5 ani. Prin urmare avem nevoie de susținere.

Cel mai mult ne ajuți când alegi să cumperi produse de la noi.

Dacă lucrezi sau cunoști o companie care obișnuiește să ofere cadouri colaboratorilor de Paște și de Crăciun, ne ajuți dacă ne recomanzi.

Dacă ai un blog sau lucrezi la o revistă, ne ajută să scrii despre Cosânzeana.

Orice share, orice comentariu, orice vorbă bună ne ajută, nu ezita să ni le trimiți, ele vor ajunge la oamenii care lucrează și se bucură când știu că munca lor este apreciată.