Cine este Cosânzeana?

 

Cosânzeana este o fată tânără și frumoasă, blândă, cu cosițe aurii, harnică, iubitoare de animale, care știe să toarcă și să coasă. E personajul principal feminin din poveștile populare românești. Vorba vine principal, că de obicei e mai ales aleasa lui Făt-Frumos, perechea. Noi nu am găsit o poveste în care Cosânzeana să fie personajul principal. Dacă știți vreuna, rugăm mail la atelier@cosanzeana.ro

În povestea noastră Cosânzeana ESTE personajul principal.

Este latura ta feminină, oricare ar fi culoarea sau lungimea părului tău. Este ceea ce te face să faci din (mai) nimic ceva, să înfrumusețezi, să dăruiești, să ajuți și uneori să te lupți cu zmeul ăla.

 cosanzeana-care-toarce-30x20_web.jpg

Ilustrație de Gabi Toma

 

Creație versus Reacție

 creatie_ro.gif

“După 4 ani de Cosânzeana, am avut această epifanie. E o anagramă care funcționează în română și în engleză (creaction-reaction). E o metaforă despre o experiență universală – ești în ipostaza de creație sau în ipostaza de reacție. Studiile ne învață că creativitatea nu e un dat, e o calitate umană universală, un mușchi care, atunci când e exersat și pus în practică (subliniem pus în practică), produce bucurie, evoluție și bună-stare.

În acest joc de cuvinte se află cauza și scopul atelierului Cosânzeana.

Îmi doresc să inspirăm cât mai mulți oameni mari și mici să fie creatori.

  • Să transforme materiale banale în lucruri frumoase, așa cum le dictează creativitatea.
  • Să creeze obiecte în care să pună o parte din ei, să se bucure de ele sau să le dăruiască altor oameni care să se bucure de ele.
  • Să creeze în loc să consume, să repare în loc să arunce.
  • Să facă lumea mai bună și mai frumoasă cu mâinile lor.” Laura Leonte, fondatoare Cosânzeana

 

Seturile de cusut Cosânzeana

 

“Ideea de seturi de cusut pe placaj perforat a apărut în 2013, înainte de primul mărțișor la grădiniță al Ilincăi, fetița mea. Ilinca încerca deja să coasă, dar la 3 ani, mișcările ei nu erau destul de fine încât să poată coase pe pânză. Așa că am creat împreună cu sora mea niște bănuți din placaj cu găuri pentru cusut ca să poată coase și Ilinca ușor.” Laura Leonte

A mai durat 3 ani până când ideea născută atunci s-a putut materializa, în urma unei finanțări primite în cadrul programului Fabricat în Țara lui Andrei. Chiar din primul an de la înființarea atelierului social, seturile noastre au fost selectate în Expoziția Centrală Romanian Design Week și la Viena Design Week.

Un set creativ Cosânzeana e de fapt un cufăraș din carton reciclat în care găsești tot ce ai nevoie ca să creezi un accesoriu sau o decorațiune unică. Am început cu 7 seturi creative și acum avem 15 SETURI și zeci de forme pe care le poți comanda separat în secțiunea COMPONETE.

 lunatec-mic.gif

 

În 2019 am fost din nou selectați în expoziția Centrala RDW cu colecția COLINDARIA despre care poți citi mai multe în acest articol.

 

colindaria.jpg

Beneficii cusut/lucru manual

 

Viteza fabuloasă cu care tehnologia ne-a schimbat viețile fără să ne dăm seama ne-a adus într-un moment în care realitatea concretă a devenit o pauză de la realitatea virtuală. Generația Y și cele care vor urma, folosesc și vor folosi degetele aproape exclusiv pe ecrane. Pe ecrane totul se întâmplă imediat. De aceea copii și tinerii își pierd răbdarea uneori înainte să înceapă ceva. Ori lucrurile frumoase cer timp și răbdare.

Cercetările, dar mai ales realitatea experimentată la primă mână, demonstrează că relaxarea activă, hobby-urile și lucrul manual au beneficii din zona de mindfulness. Printre aceste beneficii se regăsesc:

  • Scăderea cortizonului (hormonul stress-ului)
  • Reducerea ritmului cardiac
  • Încetinirea incidenței unor tulburări neurologice
  • Creșterea stimei de sine
  • Creșterea răbdării și îndemânării

Nu-i așa că sună bine? Educatorii știu foarte bine lucrul acesta și de câte ori au ocazia îi inspiră pe copii să creeze tot felul de lucrușoare cu mâinile lor. Sistemul Montessori, dar nu numai, se concentrează foarte mult pe manualitate.

De aceea și noi vă putem pune la dispoziție seturi educative accesibile pentru activitățile creatoare din clasă sau pentru atelierele de la Școala Altfel.

Ne dorim foarte mult să fim cât mai aproape de ce funcționează mai bine pentru copii și de aceea, dacă ești educator și ai o sugestie sau o nevoie, scrie-ne un e-mail la atelier@cosanzeana.ro și vom face din soluționarea ei o prioritate.

pisi-caini-crop.jpg

Misiune Socială

 

Ca organizare juridică, suntem un SRL cu statut de întreprindere socială. Foarte pe scurt despre economia socială: pune pe același palier interesele de rentabilitate, bună-starea angajaților și a mediului. Deseori întreprinderile sociale lucrează cu categorii vulnerabile sau se află în zone mai slab dezvoltate economic. Mai pe lung în acest TedTalk susținut de mama conceptului Doughnut Economics – Cosânzeana economistă Kate Raworth

Ce facem noi ca atelier social:

  • Avem atelierul într-un sat din Dâmbovița. Am început în Aninoasa și ne-am mutat la Călugăreni – o localitate și mai mică. Prin urmare impozitele pe care le plătim ajută o zonă cu resurse mai puține să se dezvolte. În plus, creăm oportunități de muncă acolo unde oferta e mai mică.
  • Oferim program flexibil angajaților și colaboratorilor. Omul muncește ca să trăiască, nu trăiește ca să muncească.
  • Conform statutului suntem non-profit (am avea voie să scoatem 10%, dar până acum am ales să nu). Toți banii sunt reinvestiți în activitățile atelierului. Practic suntem un ONG.
  • Lucrăm aproape în exclusivitate cu furnizori locali.
  • Ne-am propus să #pastramcusutul – seturile noastre sunt concepute să fie atrăgătoare pentru copii mai ma
  • Vindem produse cu componentă de donație către alte ONG-uri

inimi_site2.jpg

 

Sustenabilitate

 

Ne mândrim cu coșurile noastre de gunoi! Avem 2 – unul în Călugăreni și celălalt în București și sunt mici (35 l) și le aruncăm o dată la 2-3 săptămâni. De la materialele folosite la optimizarea consumului, ne gândim la natură la fiecare pas.

  • Cutiuțele Cosânzeana sunt realizare din carton reciclat
  • La ambalare folosim doar hârtie și lipici
  • Refolosim cutii, folii cu bule, hârtii
  • Peste 95% din materialele folosite de noi sunt biodegradabile
  • Nu producem în exces, ca să aruncăm
  • Lucrăm și cu magazine fizice, pentru a diminua amprenta transportului

 

Echipa

 

l1.jpg

Laura (stânga) și Nicoleta (dreapta)

 

Cum ne poți ajuta?

 

Suntem o pasăre destul de rară în ecosistemul companiilor din România. Sunt foarte puține întreprinderi sociale SRL care să nu aparțină unui ONG. Pentru că e greu să faci doar economie socială, fără ajutor din donații. O întreprindere socială de succes se auto-finanțează în proporție de 60-70%.

afacere-sociala-bon.jpg

Cosânzeana este o afacere socială finanţată de OMV Petrom în parteneriat cu NESsT România prin proiectul Fabricat în Țara lui Andrei.

Pentru noutati, puteti urmari Cosanzeana pe Facebook și Instagram.

Pentru tutoriale, te poți abona la canalul de Youtube